13.3.13

GUGURNYA PERWIRA-PERWIRA NEGARA



SENARAI NAMA PERWIRA YANG GUGUR:

 Wednesday, 13 March 2013

OPS DAULAT

1 Mac 2013 – ASP Zulkifli Mamat, 29, dari Pasukan Polis Komando VAT 69

1 Mac 2013 - Sjn Sabaruddin Daud, 46, dari Pasukan Komando VAT 69

2 Mac 2013 - ACP Ibrahim Lebar, 52, dari Cawangan Khas Bukit Aman.

2 Mac 2013 - ASP Michael Padel, 36, dari Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Semporna.

2 Mac 2013 - Sjn Abdul Azis Sarikon, 48, dari Pasukan Gerakan Am Tawau.

2 Mac 2013 - L/Kpl Mohd Azrul Tukiran, 27, dari Pasukan Gerakan Am Tawau.

2 Mac 2013 – Sjn Detektif Baharin Hamit, 49, dari Ibu Pejabat Polis Kontinjen Sabah.

2 Mac 2013 – Kpl Salam Tugiran, 42, dari Ibu Pejabat Polis Daerah Tawau.

12 Mac 2013 – Prebet Ahmad Hurairah Ismail, 24, dari Batalion 7 RAMD Tawau.

12 Mac 3013 - Prebet Ahmad Farhan Ruslan ,21 , dari Batalion 3 RAMD, Sabah 
 

PARAJURIT


inilah barisan kita~~ utk pejuang2 di sabah




http://www.youtube.com/watch?v=0r0jifQptcs

INILAH BARISAN KITA.

Inilah barisan kita
Yang ikhlas berjuang
Siap sedia berkorban,
Untuk ibu pertiwi!

Sebelum kita berjaya
Jangan harap kami pulang
Inilah sumpah pendekar kita
Menuju medan bakti!

Andai kata kami gugur semua
Taburlah bunga di atas pusara
Kami mohon doa, Malaysia berjaya!

Semboyan telah berbunyi
Menuju medan bakti

Sumber : http://www.liriklagumuzika.com/2009/08/lirik-lagu-perajurit-tanah-air-inilah.html#ixzz2NNtgmRje
 
hari nie 13/3/2013 tarikh yang cukup cantik, susunan number yang teratur tp ada berita yang sedih di sampaikan dari sabah. hari nie( semalam 12/3/2013) gugur nye dua parajurit kita dimedan tempur. salah seorg daripada anggota keselamatan (askar) adalah dari kem yang sama dengan 'pakcik' aku bertugas dan dia jua turut terlibat dalam operasi di lahad datu tu..kumpulan dari kem diorg mmg berada di barisan hadapan dalam operasi kali nie. tp ingatlah jasa mu para perwira besar ertinya bagi kami rakyat biasa.
seorg lagi parajurit yang gugur dari kem berdekatan juga. dua2 kem dari sabah. parajurit ini gugur akibat kemalangan semasa hendak menghantar makanan kepada anggota keselamatan yang bertugas..jasamu jua turut tiada nilainya dengan aper22 pun..terima kasih aku ucapkan.
 
jasamu wahai parajurit sekalian tiada tolak bandingnye,
pengorbanan wahai parajurit sekalian tiada harganye,
hidupmu matimu hanya itu dimindamu,
ikrar matimu hanya utk negara,
semuanya untuk anak bangsamu di masa hadapan,
terima kasih wahai perwiraku,
kaulah segalanya dalam bumi malaysia ini,
 
 

12.3.13

SABAH diceroboh




12 FEB 2013
 
hari nie cukup 1 bulan pencerobohan keatas negeri dibawah bayu. walaupun hari nie baru aku nak tulis cerita nie xsemestinya baru hari nie aku tahu pasal kejadian nie.tiba2 hati terdetik utk menaip pasal cerita-cerita yang berkaitan dengan pencerobohan di sabah nie.

12 feb 2013 tanggal pertama kejadian kemasukkan wakil dari ' kesultanan sulu' yang di iktiraf org diri sendiri. ader ke sultan leh iktiraf diri dia sendiri.. mental suda sulu nie..hahahha :-p

dan hari nie

12 march 2013 pihak berkuasa keselamatan malaysia mengiktirafkan kawasan felda tanduo dah bebas dari penceroboh. tapi usaha menjejak saki baki penceroboh terus terus terus dicari di kawasan felda kampung tanjung batu dan sungai bilis. seingat ak, geng2 pencerobih nie ramai sangat dah le dah berpecah ke kawasan2 kampung sekitar. harap pihak keselamatan dapat tangkap la diorg semua nie. amin2 moge2 di permudahkan segala urusan pihak POLIS dan TENTERA ni.
HERO VAT69

 

5 MARCH 2013 (para 10 turun ke bumi sabah)


 POLIS PGA


Pakaian seragam penceroboh sulu


untuk pahlwan/perwira yang gugur dimedan perang aku doakan moge rohnye di tempatkan dikalangan sahabat2 nabi yang mati syahid dan dikalangan org2 yang beriman..amin. JASA KALIAN TIADA TOLAK BANDINGAN..JASAMU TETAP RAKYAT MALAYSIA KENANG SAMPAI BILA2..




ASKAR
 
AKU BANGGA KALIAN SANGGUP BERKORBAN NYAWA DEMI KEDAULATAN NEGARA DAN RAKYAT DI NEGARA NIE..

TERIMA KASIH AKU UCAPKAN.

kepada tentera, polis, tudm, tldam, apmm, marin dan sebagainye anda mmg rakyat mesia la.terima kasih banyak22 tau...sayang selalu..hahahah

kepada askar2 yang bertugas disabah.jasa mu ku titip dihati..



Lingkaran api pasific


20.2.13

DIET: NAK GEMOK aka NAK COMEL




BAHAN-BAHANNYE

hahahah...tajuk xleh blah betoi.ak sendiri yang tulis ak sendiri rase macam geli-geli ja ayat tu..hahahah

Nak gemok aka Nak comel..hahahaha..kali nie nekad dalam diri aku nak gemok amat kuat sekali, smpai sanggup suh kawan ak timbang berat badan guna penimbang herbalife tu...segala benda yang kita nak tau pasal badan dia kan paparkan..
tapi yang kecewa nye, sudah tentu la berat badan aku nie 'very small'..hahaha...umur dalaman 17 tahun seh, padahal akikatnye hahahha..tuan badan je tau..
ok..meh ak citer  sikit aper yang berkurangna dalam diri aku nie, first2 bile dah ciap check, rupe-rupenya dalam badan aku nie kurang kalsium nie masalah yang paling besar la.. sbb badan yang ideal kalsium mstlah tinggi dalam badan sbb kalsium sangt penting utk kekuatan tulang dan badan. jadi ak kena la berusaha makan-makan benda yang mmpunyai kalsium yang tinggi salah satunye bolkali, kekacang dan yang pling ak yakin ak leh minum ialah yogout.huhuhu..

jadi bajet untuk bulan depan ialah beli benda yang berkaitan dengan klsium..hahaha..< habis lagi duit ak> hahahah

18.2.13

DIET : ISI KANDUNGAN



APA SUDAH JADI....
Isi kandungan kalori dalam makanan..

Makanan Karbohidrat

Nasi putih (2 genggam) = 222 kalori
Nasi lemak bersambal (2 genggam) = 400 kalori
Nasi goreng bertelur (2 genggam) = 635 kalori
Nasi briyani (2 genggam) = 448
Nasi ayam (2 genggam) = 278 kalori
Nasi dagang (2 genggam) = 508 kalori
Nasi tomato (2 genggam) = 347 kalori
Mee goreng kosong (sepinggan) = 660 kalori
Mee sup (semangkuk) = 380 kalori
Mee Bandung (semangkuk) = 339 kalori
Mee Kari (semangkuk) = 318 kalori
Mee hoon goreng (sepinggan) = 550 kalori
Kueh tiaw goreng (sepinggan) = 582 kalori
Pulut (segenggam) = 185 kalori
Roti canai kosong tanpa kuah (sekeping) = 200 kalori
Roti Naan (sekeping) = 308 kalori
Roti putih (2 keping) = 156 kalori
Capati tanpa kuah (sekeping) = 180 kalori
Tosai (sekeping) = 205 kalori
Emping jagung kosong (secawan) = 160 kalori
Sandwich sardin (sekeping) = 70 kalori
Bubur kacang hijau (semangkuk) = 100 kalori

Makanan Protein

Telor goreng (sebiji) = 110 kalori
Telur rebus/separuh masak (sebiji) = 78 kalori
Ikan kembong kari berkuah (seekor) = 85 kalori
Ikan tenggiri goreng bercili (sepotong) = 142 kalori
Ikan kembong goreng (seekor) = 140 kalori
Ikan senangin masam manis berkuah (sepotong) = 210 kalori
Daging lembu kari berkuah (2 kotak mancis) = 130 kalori
Ayam kari berkuah (sepotong) = 250 kalori
Ayam goreng (sepotong) = 255 kalori
Ayam tandoori (sepotong) = 220 kalori
Satay daging/ayam (5 cucuk) = 180 kalori
Sambal udang (setengah cawan) = 70 kalori
Sambal sotong (setengah cawan) = 55 kalori
Tauhu goreng (sekeping) = 110 kalori
Tempeh (secawan) = 320 kalori

Kuih-Muih / Snek

Kasui berkelapa parut (sekeping) = 160 kalori
Kuih lapis (sekeping) = 130 kalori
Bingka ubi (sekeping) = 220 kalori
Cekodok Pisang (sebiji sederhana) = 180 kalori
Popia goreng (satu) = 130 kalori
Popia basah (satu) = 95 kalori
Pisang goreng (sekeping) = 170 kalori
Karipap (sebiji) = 130 kalori
Kek biasa tanpa krim (sepotong) = 87 kalori
Kek keju (sepotong) = 257 kalori
Keropok (sebungkus) = 430 kalori
Kerepek/rempeyek (sebungkus) = 350 kalori

Buah-buahan/Sayur

Sup Sayur (1/2 cawan) = 30 kalori
Sayur goreng (1/2 cawan) = 85 kalori
Tembikai (sepotong) = 20 kalori
Betik (sepotong) = 45 kalori
Pisang emas (2 biji) = 76 kalori
Durian (5 ulas) = 64 kalori
Limau (sebiji) = 42 kalori
Jambu batu (sebiji) = 110 kalori
Nenas (sepotong) = 59 kalori
Epal (sebiji) = 63 kalori
Pear (sebiji) = 53 kalori
Ciku (sebiji) = 44 kalori
Mangga (sebiji) = 103 kalori
Rambutan (5 biji) = 50 kalori

Minuman (segelas)

Air kosong = 0 kalori
Teh tarik = 83 kalori
Milo ais = 178 kalori
Kopi + susu = 143 kalori
Nestcafe + susu = 94 kalori
Sirap bandung = 150 kalori
Air soya = 60 kalori
Jus oren = 112 kalori
Jus Tembikai = 80 kalori
Air Tebu = 184 kalori
Air Kelapa = 110 kalori
Air berkabonat = 120 kalori
Air Kotak = 105 kalori

$$$$ awas bagi yang inginkan berdiet, buatlah pilihan yang terbaik..kekalkan displin dalam pemakanan sure anda akan nampak seperti artis kegemaran anda...hahahah

selamat mencuba...

DIET: NAK GEMUK


Tip nak gemuk bukan tip nak kurus tau..baca elok-elok... :-)

# org sibuk-sibuk nak kurus ak sibuk-sibuk nak gemukkan badan, sebenarnya bdan aku nie kurus, ramping jo sbb tu la ak nak up sikit badan nie, kalau dah pakai kebaya pun nampak sekeping jo, mau x berazam tinggi nak gemok.xcantik la, lau pakai baju kebaya nampak macam papan jo...ak nak gak feeling2 jadi super model jap...hahaha< berangan xsiap>

ok sekarang ak nak bg tips sikit macam mana nak gemokkan badan nie, untuk org- org yang jenis aku la..masalah nie kita pangil dia, masalah metabolisma tinggi, jenis penyakit yang cepat rasa nak berak, makan sekejap xsampai 5 minit lapor balik..nie la dia jenis2 manusia yang metabolisma tinggi tp kelebihan dia, mmg sentiasa kurus la, tak payah nak cari ubat diet yang pelik2 tu.semua nie bergantung kpada gaya hidup dari segi pemakanan jo.lau korang jaga betoi2 sure masalah nie x jadi..

Bagi Anda yang cuba nak stabilkan metabolisme tinggi,anda boleh cuba tips dibawah ini.

1)Jangan buat senaman banyak sangat.
2)Kalau nak bersenam juga, bersenam yang ringan-ringan je.macam jalan kaki ke,berkebun,jangan buat senaman yang berat seperti main bola.
3)Amalkan Qailulah (Tidur sekejap sebelum zohor, sunnah Rasul SAW) ataupun tidur lebih sikit,sebab metabolism rendah masa tidur.
4)Elakkan atau kurangkan makanan/minuman berçaffaein'seperti kopi,teh,gula-gula.
 
cara-cara untuk stabilkan metabolisma dalam badan : seperti dibawah
 
Artikel :
 
Stabil Metabolisme dengan Pengambilan Lemak di waktu Pagi
Jika selama ini sarapan Anda lebih banyak mengandungi karbohidrat, ada baiknya Anda mulai menggantilannya dengan makanan yang mengandungi lemak.Ini kerana, lemak tersebut akan diubah menjadi tenaga dengan efektif dan membuat pilihan jenis makanan sepanjang hari akan lebih bijak.

Para peneliti mengatakan, sarapan pagi sarat dengan kandungan lemak dari daging asap(bacon) atau telur boleh menjadi cara paling sihat untuk memulakan aktiviti. Pengambilan makanan pada waktu pagi, selepas tidur sepanjang malam,seolah-olah mampu memprogram metabolisme badan sepanjang hari, kata para penyelidik.

Seperti pepatah lama yang menyebutkan, "Sarapan pagi seperti raja, sarapan pagi seperti putera dan makan malam seperti orang miskin", kemungkinan besar adalah nasihat terbaik untuk diikuti guna mencegah sindrom metabolisme, menurut kajian dari University of Alabama at Birmingham Study (UAB), seperti dilansir Telegraph, Rabu (31/1).

Sindrom metabolisme dikenali dengan gejala kelebihan lemak pada perut, kadar trigliserida yang tinggi, resistensi insulin dan berbagai faktor risiko penyebab penyakit kardiovaskular.

Penelitian yang diterbitkan secara onlinedi International Journal of Obesity, Selasa (30/3), meneliti pengaruh yang diberikan dengan berdasarkan jenis makanan serta makanan pada ciri-ciri pembangunan sindrom Metabolisme pada tikus.

Para peneliti mengungkap, tikus yang diberikan makanan tinggi lemak setelah bangun tidur memiliki profil metabolisme yang normal.

Sebaliknya, tikus yang mengambil lebih banyak makanan tinggi karbohidrat pada waktu pagi dan mengambil makanan tinggi lemak menjelang malam, justru mengalami peningkatan berat badan, tampak kegemukan, intoleransi terhadap glukosa dan pelbagai gejala dari sindrom metabolisme.

"Penelitian kemudian meneliti jenis dan kualiti dari pengambilan makanan, namun tidak ada yang mempertanyakan waktu dari makanan jenis apa dan bila mengambilnya mempengaruhi berat badan. Meskipun, diketahui tidur dan rentak tubuh mempengaruhi berat badan," ujar pemimpin peneliti sekaligus Profesor dari UAB, Molly Bray.

Molly menjelaskan, pasukan peneliti menemukan, pengambilan lemak setelah bangun tidur di pagi hari dapat mengubah lemak menjadi efisien bagi tubuh dan juga mempengaruhi kemampuan binatang percubaan untuk merespon berbagai jenis makanan pada waktu makan selanjutnya.

Sementara itu, binatang yang diberikan karbohidrat pada pagi hari, metabolisme karbohidratnya aktif dan tampak tak berubah, meskipun mereka diberikan berbagai jenis makanan lain sepanjang hari.

"Makanan pertama yang Anda ambil, tampaknya akan memprogram metabolisme tubuh hingga sepanjang hari," ujar peneliti senior, Martin Young.

Penelitian ini mengungkap, lanjut Martin, jika Anda mengambil makanan tinggi karbohidrat pada pagi hari maka akan membuat tubuh menggunakan karbohidrat sepanjang hari. "Sedangkan, jika Anda mengambil makanan tinggi lemak semasa sarapan, maka metabolisme tubuh akan menyediakan tenaga dari karbohidrat dan lemak," jelasnya.

rujukan forum cari,republika.co.id


6.2.13

Kerja sambilan : FREELANCE DRAFTER


DRAFTER ...



gambar sekadar hiasan

tiba-tiba nekad ku sebulat buluh bentong nak belajar autocad.. 'mammy adik nak p khusus blajor autocad boleh tak..sambil guling-guling atas kapet mc citer setia hujung nyawa'..hahaha..harap-harap mammy bagi la uwang nye..

antara sebab ak nak blajor autocad ni :

1) nak tambah pengalaman dan nak tau aper benda alah nie sebenarnya
2) nak tambah duit poke, nak beli iphone 5...hahahahahah < nekad betoi2 nie>
3) nak kija. nak kija.. bosan dok melangot je...
4) mc bes jo software ni...hahahaha..< alasan paling bosan>
5) semua syarikat skrg nak pakai org yang pandai gune autodac xkisah la  2d k 3d ka semua laku seh...
6) ak suke blajor benda2 yang berkaitan dengan sofware ni..hahaha < tb2 ak teringat mmber2 puji ak sbb cepat pikat lau main dengan software> padahal ..lembat mc sipot jugak..hahaha

dah2 cukup la alsan tu..sekarang ak nk kne p cari cd autocad 2012, sbb dlm laptop ak nye ader yang versi lame..jd akak yang nk mngajor tu pakai 2012 jadi kena patuh la dengan SIFU..tp ak rase rugi toi x bljor time bljor kat sekolah dulu..tu la sekolah aku dulu napa la xbuat khusus utk autocad nie, lau xskrg sure ak leh design umah ak sendiri dh..< rumah idaman>

kesan-kesan x bljor autocad dulu.:

ak ingat dulu dlm subjek UT, kter orang kena buat design untuk electrical dalm umah, ken la guna autocad, hbs semua geng macam jakun je dlm sftware ni, jd suh org lain la buat, yang jadi mangsa nye adik kawan ak..adik cik ayin kakshi..hahaha..nice to cee you..hahaha

selamat mencube dan selamat berjaya